Expertul răspunde: Ce este prediabetul?

0
1114

Diabetul este o boală care sperie foarte mult, în ceea ce evocă în imaginația noastră o viață de greutăți și sacrificii la masă. Și iată că atunci când medicul vorbim despre pre-diabet, alarma este inevitabilă, dar asta este pre-diabetul? Și cum putem face pentru a o recunoaște în timp? Poți vindeca?

Termenul pre-diabet, în realitate, nu este recunoscut din punct de vedere științific: această definiție, de fapt, pare să nu lase nicio cale de ieșire către un destin ineluctabil, în timp ce știm că, atâta timp cât anumite măsuri de precauție sunt adoptate în obiceiurile vieții, starea disglicemiei (adică glucoză afectată) cunoscută prozaic sub numele de pre-diabet nu curge neapărat într-un diabet deschis; cu alte cuvinte, este o condiție ireversibilă.

Dar pentru a înțelege exact ce este pre-diabetul trebuie mai întâi să vă familiarizați cu unele concepte care ne afectează metabolismul, în special cel al carbohidraților.

Digestia glucidelor și prediabetului

După masă, zaharurile provenite din digestia glucidelor (mai mult sau mai puțin complexe, de la fructe la paste) ajung în fluxul sanguin. Pentru ca acest zahăr să fie utilizat de celule ca sursă de energie, este necesară medierea unui hormon, insulina, care permite zahărului din sânge să pătrundă în țesut. Consecința logică este că, datorită acțiunii insulinei, nivelul zahărului din sânge (glicemia) este redus progresiv.

Prediabet Prediabet indică o situație de zahăr din sânge anormal care, dacă este tratată în modul corect, nu curge neapărat într-o stare de diabet zaharat. În condiții de post (adică cel puțin 8 ore de abținere de la alimente) valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse între 60 și 100 mg / dL: doar o simplă retragere a sângelui pentru a verifica această valoare.

La persoanele care suferă de diabet, totuși, zahărul din sânge, de asemenea, în condiții de post, este mai mare de 126 mg / dL. Este ușor de observat că există un mic decalaj între situația de normalitate și cea a diabetului: în acest limb glicemic, inclusiv între 100 și 125 mg / dL, se încadrează tocmai situația pre-diabetului sau, mai bine, a modificării zahăr din sânge până la post sau IFG (glicemie de post afectată de engleză).

Este foarte important să recunoaștem afectarea timpurie a glucozei la post, deoarece, după cum sa menționat deja, nu este o condamnare la diabet, dar este un semn clar de avertizare că ceva din corpul nostru nu merge în direcția corectă și sunt încă la timp pentru a schimba ruta sau, în cel mai grav caz, încetinirea apariției bolii în sine.

Deja în această etapă, atât de subtil și silențios, zahărul din sânge mai mare decât norma începe să murdărească integritatea sistemului, cardio-vascular, crescând riscul de boli în inimă și într-o serie de complicații tipice bolii diabetice (pe lângă inimă, rinichii și vederea sunt organele cele mai expuse la deteriorarea hiperglicemiei).

Problema principală dell’Ifg este că este total asimptomatică

Din acest motiv, este foarte important să suferiți regulat pentru a verifica sângele. Această regulă se aplică tuturor oamenilor, de la tineri la vârstnici, dar există mai mulți factori care, într-un mod particular, necesită o monitorizare mai strictă și mai atentă. Persoanele cu mai mult de 45 de ani, cu antecedente în familia diabetului zaharat cu supraponderalitate (în special sunt expuse riscului părților cu slănină, în care abdomenul gras este obstacolul acțiunii corecte a insulinei) și dacă femeile cu un trecut de diabet gestațional sau care suferă de ovar polichistic, ar trebui să fie deosebit de atenți.

În realitate, pe lângă modificarea glicemiei la post, există o altă formă de glicemie: toleranța modificată la glucoză sau IGT (acronimul Toleranței la glucoză afectată), care este diagnosticată atunci când, la două ore după încărcarea gurii de glucoză (un examen cunoscut sub numele de OGTT, care constă în monitorizarea glicemiei și insulinei la fiecare 30 de minute după administrarea a 75 g de glucoză) valorile glicemiei sunt cuprinse între 140 și 199 mg / dL.

În ambele cazuri, ambele care sunt trăsături ale IFG sau IGT, terapia implică două aspecte fundamentale: un exercițiu fizic constant (activitatea motorului îmbunătățește foarte mult capacitatea insulinei) și o alimentație adecvată, menită să recupereze o greutate corporală echitabilă.

Fără zahăr simplu

Tot zahărul simplu (de la zaharoză obișnuită la băuturi răcoritoare, bomboane și dulciuri în general, cum ar fi gustări și fursecuri) trebuie purtat cu multă moderare: de exemplu, este recomandabil să nu vă îndulciți cafeaua (totul este o chestiune de obișnuință , cafeaua este amară mult mai gustoasă!), alegeți cereale pentru micul dejun simple și nu glazurate, preferând biscuiții uscați, pentru o gustare preferați un fruct sau un pachet de biscuiți decât gustarea prăjiturilor și zaharului.

De asemenea, va fi foarte important să luați o doză bună de fibre, asigurându-vă că legumele nu pierd niciodată la prânz și cină și acordând preferința produselor integrale (de la paste la pâine): fibrele, modulează absorbția zaharurilor, preveni apariția vârfurilor niveluri foarte ridicate de zahăr din sânge, care altfel ar necesita o eliberare masivă de insulină și o sarcină mai mare de lucru în pancreas, deja stresat.

De aceeași măsură pentru a proteja sănătatea inimii și a vaselor, este bine să acordați atenție alimentelor bogate în grăsimi saturate, sare și colesterol. În realitate, nu este să urmeze o dietă rigidă și monotonă, dar deține semnele pentru o nutriție sănătoasă și adecvată, sub egida dietei mediteraneene, că fiecare dintre noi, chiar și în condițiile de sănătate existente, ar trebui să fie luate.