Cum să învingi pre-diabetul

0
760

La 28 de ani, Jennyvi Dizon era considerat a fi destul de sănătos, dar când a făcut analiza, glucoza din sânge (zahărul din sânge) și colesterolul sunt rezultatele mai mari decât nivelul normal. Mama fetei suferă de diabet, astfel încât nivelurile ridicate de glucoză din sânge erau deosebit de îngrijorătoare, făcându-ne să ne gândim la un caz de familiaritate cu boala. Jennyvi a aflat că rezultatul testului a însemnat „prediabet”, o afecțiune care poate duce la diabet de tip 2 și crește și riscul de boli cardiovasculare.

Ce este pre-diabetul? Descoperă cel mai mult!

Acesta definește pre-diabetul, o afecțiune a mijlocului dintre diabetul de tip 2 și starea de normalitate. Diabetul este o afecțiune caracterizată prin valori ale glucozei din sânge, măsurate în posturile venoase plasmatice, egale sau mai mari de 126 mg / dl sau valori ale glucozei, la 2 ore după o încărcare de glucoză de 75 g, egală sau mai mare de 200 mg / dl.

Prediabetul acoperă intervalul de valori ale glucozei detectate în post, cuprins între 100 și 125 mg / dl. Conform Asociației Americane a Diabetului, o valoare a hemoglobinei glicate a hemoglobinei (HbA1c) egală sau superioară cu 6,5% este indicativă a unei afecțiuni a diabetului. Chiar și urmând acest criteriu de diagnosticare, configurează o afecțiune intermediară între diabet și normal, corespunzătoare valorilor HbA1c cuprinse între 5,7 și 6,4%.

Pre-diabet: starea ascunsă

Persoanele cu prediabet nu au de obicei simptome și mulți pacienți care primesc știri despre starea lor de prediabet nu cred că este o mare problemă. „Oamenii nu iau totul în serios”, spune Ann Albright, directorul Diviziei Diabet la Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta. „Vestea bună este că puteți face ceva pentru a respecta”, adaugă dr. Albright.

Cea mai bună luptă împotriva prediabetului și menținerea zahărului din sânge la niveluri de normalitate este un plan coordonat prin hrănire sănătoasă, o activitate fizică crescută și o pierdere în greutate, dacă este supraponderal. Dacă este diagnosticat prediabetul, trebuie să începeți să faceți schimbările stilului de viață în grabă. Există o fereastră de timp foarte precisă, despre cei trei până la cei șase ani în care puteți transforma nivelurile de glucoză crescute, continuă dr. Albright.

Cunoașteți riscul apariției diabetului zaharat

Oricine este supraponderal și are patruzeci și cinci de ani sau mai mult ar trebui evaluat pentru prediabet, recomandă Asociația Americană a Diabetului. Tinerele supraponderale pot face testul dacă au antecedente de familie de diabet sau hipertensiune arterială sau HDL scăzut de colesterol și trigliceride crescute sau dacă au născut un copil cu o greutate mai mare de 4 kg. „Trebuie să vă cunoașteți starea de risc pentru a lua măsuri de prevenire”, spune dr. Albright.

Luați inițiativa: mergeți la medic

Jennyvi a decis repede să se lupte cu prediabetul său mergând la medic. Șapte luni mai târziu, el a slăbit 15 kg, ea și-a schimbat alegerile de mâncare și obiceiuri, precum și o activitate fizică sporită. A redus zahărul și grăsimea din dieta ei, gustările de la miezul nopții și, împreună cu soțul, se plimba zilnic cu câinele lor. „Nu mă consider la dietă. Este o schimbare de viață ”, spune el. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge a scăzut la niveluri normale și nu se mai află în banda prediabet.

Că ajută la un stil de viață sănătos?

Sheryl Lozicki, nutriționist din Michigan, sugerează să aibă trei obiective majore, dacă prezintă riscul de prediabet: să mănânci regulat (nu sări peste mese sau să le iei târziu); practicați exerciții fizice timp de 30 de minute în total; dormiți în medie opt ore de somn în fiecare noapte. „Când ne lipsește somnul, suntem conduși să mâncăm într-un mod lipsit de sens sau să mâncăm prea mult pentru a obține un nivel de energie”, spune Lozicki.

Soluția pentru schimbarea obiceiurilor alimentare începe prin alegerea a trei noi comportamente și angajamentul de a le menține cel puțin patru săptămâni. Dr. Lozicki alege cât de fundamentale sunt:

  • Bea o ceașcă de apă cu mesele și o ceașcă între mese. În acest fel, unul umple stomacul și vă simțiți plini.
  • Limitarea sucului de fructe de la 100 la sută într-o jumătate de cană. În schimb, trebuie să trecem să consumăm fructele întregi pentru a obține mai multe fibre și o nutriție mai bună.
  • Uitați de sifon și băuturi îndulcite, sucuri de fructe, beți sport și beți energie.
  • Treceți de la consumul de lactate întregi în parțial degresat sau chiar fără grăsime.
  • Creșteți cerealele întregi în toate mesele. Treceți de la paste normale la integrale. Folosiți fulgi de ovăz din făină pentru primul mic dejun și alegeți integrala de orez. Cerealele întregi au complex de carbohidrați, care determină o creștere mai lentă decât zahărul din sânge, precum și alte beneficii pentru sănătate.