Bun si rau despre peste

Slabeste mancand. Ce trebuie sa stii despre peste?

Slabeste mancand. Ce trebuie sa stii despre peste?

Bun

 

– scade riscul bolilor cardiovasculare datorita omega3

-contine multe proteine(aminoacizi) cu asimilare mai usoara decat in cazul carnii din aceasta cauza este preferat de vegetarieni

– uleiurile esentiale fluidifica sangele

– contine vitamina D

pestele conservat cu totul poate contine mult calciu datorita oaselor

– fierul din peste este de aproximativ 30 de ori mai mult absorbit decat cel din vegetale

– stridiile au proprietati afrodiziace deoarece stimuleaza eliberarea hormonilor sexuali

– grasimile(lipide) din peste au efect pozitiv aupra HDL

– fructele de mare sunt sarace in calorii

– toate vietatile marine care ajung in farfuria noastra au un continut mare de iod

 

Rau

– crevetii sunt bogati in calciu dar si in colesterol

– toate produsele marine pot contine cantitati mari de metale grele cum ar fi mercurul

pestele care se consuma crud trebuie sa fie de o calitate ireprosabila si mai ales din crescatorii, pentru ca cel din mare poate sa contina toxine in functie de unde a fost pescuit

– pielea de la peste nu trebuie consumata datorita grasimilor pe care le contine

– aveti grija la pestele sarat si afumat.

 

Pentru ca un peste sa contina acei acizi importanti omega 3, trebuie sa indeplineasca niste conditii:

– sa manace plancton (reprezintă totalitatea organismelor marine, care trăiesc plutind în apa mării și nu se deplasează, sau se pot deplasa pe distanțe milimetrice). In mediul salbatic se gaseste din plin acest luru, dar in crescatorii se schimba putin lucrurile in functie de ratiile alimentare date.

– sa traiasca in marile reci. Acizii omega 3 nu ingheata decat la circa -40̊C si din aceasta cauza acei pesti care inoata in aceste mari vor fi tot timpul (mai putin din februarie-aprilie) bogati in acest element nutritiv, pe cand cei pescuiti din marile din Sud nu vor contine aproape deloc omega3.

– sa fie anotimpul potrivit. Iarna pestii isi epuizeaza stocurile de omega3 deoarece nu mai au de unde manaca plancton; astfel, primavara petele ajunge sa fie golit de resursele din acest aliment. Perioada recomandata de pescuit ar fi in luna iulie cand are si de pana la 4 ori mai mult omega3, pana in luna octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esti bot? *