Ceva scurt despre proteine

Proteinele din aliemntatie

proteinele in alimentatie

Toata lumea stie cat de importante sunt proteinele in alimentatie, insa cei mai importanti sunt de fapt aminoacizii care sunt baza proteinelor. Din aceasta cauza DACA UN SINGUR AMINOACID ESENTIAL LIPSESTE SAU ESTE PREZENT IN CANTITATE INSUFICIENTA, ATUNCI EFICACITATEA TUTUROR CELORLALTI VA FI IN MOD PROPORTIONAL REDUSA. Aminoacizii in combinatie cu azotul formeaza mii de proteine diferite.

Aminoacizii esentiali mai precis cei 8, nu pot fi sintetizati de organism si trebuie obtinuti prin hrana sau suplimente. Un al 9-lea aminoacid numit histidina este considerat esential doar pentru copii.

 

Tipuri de proteine:

Desi toate sunt compuse din aceiasi 22 de aminoacizi, ele sunt diferite intre ele si actioneaza in diferite zone ale corpului.

Exista 2 tipuri:

-Complete- asigura echilibrul aminoacizilor raspunzatori de formarea tesuturilor si se gasesc in alimente de origine animala si marina.

-Incomplete- in componenta lor nu intra cativa dintre aminoacizii esentiali si in lipsa celorlalte proteine nu sunt eficiente, dar in combinatie cu mici cantitati de proteine de origine animala devin complete. Se gasesc in seminte, nuci, mazare, cereale si fasole.

 

O farfurie cu orez si fasole cu putina branza este un meniu la fel de hranitor ca o friptura.

Mituri despre proteine

 

Multi cred ca proteinele nu ingrasa sau ca ele accelereaza arderea grasimilor. Aceasta teorie este complet falsa deoarece o cantitate prea mare de proteine de care corpul nu are nevoie, se va transforma in grasime. In plus,corpul va avea nevoie de o cantitate foarte mare de apa pentru a ajuta rinichii sa elimine rezidurile, iar un consum exagerat de proteine va consuma o cantitate mare de vitamina B6 si altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esti bot? *