Glosar termeni nutritie

Aminoacid

Sunt in numar de 22,sunt substante naturale care formeaza unitatile structurale de baza ale proteinelor.Numai 9 aminoacizi sunt esentiali.Metabolismul ii sintetizeaza pe ceilalti plecand de la acestia din urma.

Acizi grasi

Sunt componente nutritionale care se gasesc in uleiurile si grasimile alimentare.Pot fi esentiali sau neesentiali.Constituie componente ale tuturor celulelor din corpul omenesc.Acesta le utilizeaza pentru a sintetiza diversi hormoni.

Adrenalina

Hormon secretat de glandele suprarenale ca reactie la un stres,care accelereaza respiratia si ritmul cardiac,eliberand in sange rezerve energetice.

Aerob

Termenul se foloseste pentru exercitiul fizic in timpul caruia muschii isi obtin energia in principal din arderea rezervelor de grasime ale corpului.Este vorba asadar despre un exercitiu relativ putin intens,dar lung.Implica obligatoriu o marire a frecventei cardiace si respiratorii.

Anaerob

Termenul este folosit pentru exercitiul fizic in timpul caruia muschii isi iau energia in principal din transformaea glicogenului in acid lactic.Este vorba despre un exercitiu relativ intens,dar scurt.

Antioxidant

Molecula care combate oxidarea tesuturilor neutralizand excesul radicalilor liberi.

Calorie

Unitate de masura a energiei care corespunde cu 4,19 joul,mai precis cu caldura necesara pentru a ridica temperatua unui gram de apa cu un grad celsius.

Colesterol

Lipoproteina care se regaseste in cea mai mare parte a tesuturilor organismului si care serveste mai ales la sinteza mai multor hormoni vitali.Exista cel putin trei feluri de colesterol: HDL,LDL,VLDL.Cea mai mare parte a colesterolului este sintetizata de catre organism.

Fibra

Substanta care nu are nici o valoare nutritiva in sine,dar este totusi necesara bunei functionari a sistemului digestiv,in special a intestinelor.Exista fibre solubile si insolubile.

Fibra insolubila

Fibrele insolubile se umfla cu apa in intestin si maresc volumul scaunelor.Aceasta actiune benefica previne constipatia si cancerul de colon,favorizand dezintoxicarea.Fibrele insoluble provin din taratele cerealelor si din anumite legume fibroase precum telina

Fibra solubila

Acestea scad colesterolul sanguin si diminueaza indicele glicemic global al mesei.In general provin din fructe,legume si leguminoase.

Glucida

Sau hidrati de carbon.Unul dintre cele trei macroelemente importante ale alimentatiei.

HDL

High density lipoprotein.Este vorba despre colesterolul „bun”.Trebuie sa fie cat mai ridicat cu putinta.

LDL

Low density lipoprotein.Este vorba despre colesterolul „rau”.Trebuie sa fie cat mai scazut cu putinta.

Insulina

Hormon care favorizeaza stocarea glucozei sanguine sub forma de glicogen in ficat si muschi.

Lipida

Aceasta contine unul sau mai multi acizi grasi.

Metabolism bazal

Cantitatea de energie in calorii pe ora,ceruta pentru a mentine in viata metabolismul in stare de repaus.Metabolismul de baza creste impreuna cu talia si greutatea,dar scade odata cu inaintarea in varsta.

Pancreas

Organ responsabil mai ales cu reglarea glicemiei prin intermediul insulinei.Diabetul de tip 1 este o boala a pancreasului.

Triglicerida

Forma chimica sub care se regasesc cele mai multe grasimi in corpul uman si in alimente.Continutul de trigliceride din sange este un indicator important al sanatatii cardiovasculare

VLDL

Very low density cholesterol.Este vorba de colesterolul foarte „rau”.Trebuie sa aiba un nivel cat mai redus posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esti bot? *