Substante necunoscute pe care le gasim in legume

Substante si caracteristici ale legumelor

Isotiocianatele si substantele inrudite, indolii, mai sunt cunoscute si ca uleiuri de mustar si sunt responsabile de gustul aspru al legumelor cruciferoase.Acestea sunt:

-brocoli

-varza

-mugurii de bruxeles

-conopida

-varza creata

-napul, etc.

Ele stimuleaza enzimele care transforma estrogenul intr-o forma mai benigna si pot opri hormonii steroizi, care favorizeaza cancerul de san si pe cel de prostata.

 

Fitoestrogenele actioneaza asemanator hormonului feminin estrogen. Acesti compusi actioneaza ca antioxidanti si pot imbunatati colesterolul, preveni slabirea oaselor, stopa enzimele care stimuleaza cancerul mamar si se gasesc in:

-produsele de soia (nu sos de soia)

-cereale integrale

-fructe de padure

-legume

-seminte de in

 

Compusi organosulfurici, precum alicina, cresc rezistenta sistemului imunitar si pot reduce productia de colesterol din ficat. Acestia se gasesc in:

-usturoi

-praz

-ceapa

-arpagic

-ceapa rosie

 

Alfalfa este folosita in medicina naturista si este cunoscuta si ca lucerna, contine cantitati mari de betacaroten si se foloseste ca detoxifiant al corpului, ajuta la scaderea colesterolului “rau” (LDL).

 

Luteina este o carotenoida si in acelasi timp un pigment care se gaseste in:

-galbenusul de ou

-porumbul

-spanacul

-varza creata

-brocoli

-portocala

-struguri

Protejeaza ochii in doua feluri: fiind antioxidant poate proteja ochiul impotriva radicalilor liberi care ar putea afecta celulele sanatoase, iar pigmentul sau absoarbe razele ultraviolete care ranesc ochiul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esti bot? *