Glucide si indicele glicemic

Glucidele si importanta indicelui glicemic al alimentelor

Michel Montignac spune “Doua glucide asemanatare pot avea efecte diferite asupra glicemiei”.

El a studiat efectele metabolice legate de consumul a doua alimente asemanatoare, cartofii si lintea, deoarece contin amidoane considerate glucide complexe.

-Glucidele complexe sunt polizaharide, constituite din asamblarea a numeroase molecule de glucide.

S-au ales 2 portii cu aceeasi valoare calorica-de exemplu, 400kcal.

Rezultatele au fost urmatoarele:

1). Dupa ce a fost consumata portia de cartofi, amidonul continut a fost transformat in proportie de 80% in glucoza iar dupa ce a trecut de bariera intestinala, acesta a crescut mult si brusc glicemia.

2). Dupa ce a fost consumata aceeasi portie calorica de linte, numai 20% din amidon a fost transformat, ceea ce a condos la o crestere foarte mica a glicemiei.

Aceasta diferenta este data de natura amidonului, la cartofi este o legatura slaba formata numai din amilopectina iar la linte este o legatura mai stransa formata in mare parte din amiloze.

 

amilopectina: Component al amidonului care constituie invelisul exterior si insolubil al granulelor de amidon

amiloze: Constituent solubil al amidonului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esti bot? *