Caraceristici ale zaharului

caracteristici ale zaharului

 

Exista o sumedenie de lucruri dulci cu care intram in contact, dar cele mai cunoscute sunt:

– fructoza- o zaharida naturala care se gaseste in fructe

– glucoza-zaharul din sange

– dextroza-provenita din amidonul de porumb

– lactoza-zaharida din lapte

– maltoza-zaharida formata prin actiunea drojdiilor asupra amidonului

zaharoza-obtinuta din sfecla sau trestia de zahar

 

Zaharul brun nu este decat zahar obinuit sub forma de cristale acoperite cu sirop de melasa;  asta nu inseamna ca este mai sanatos decat cel alb.

Zaharul este daunator din cauza excesului pe care il facem in fiecare an si de care adesea nici nu ne dam seama.

Toti indulcitorii pe baza de carbohidrati intra in categoria zaharurilor, desi uneori sunt denumiti altfel; cand ne uitam pe eticheta unui produs din cereale, observam ca zaharoza este al 3-lea ingredient, siropul de porumb al 5-lea si mierea al 7-lea => ajungem sa consumam sau sa dam copiilor un aliment cu peste 50% zahar.

 

Zaharul actioneaza ca un conservant, absorbind umezeala si este adesea utilizat in produse, ca de exemplu unt de arahide, conserve de legume, cuburi de supa si altele.

Spre exemplu ketchup-ul, contine cu 8 procente mai mult zahar decat o inghetata.

Cauza obezitatii nu este zaharul propriu-zis ci toate alimentele pe care le ingeram si care contin mult zahar. Daca reduceti numarul de calorii ingerate fara a scadea si cantitatea de zahar, riscati sa pierdeti elementele nutritive mai repede decat kilogramele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esti bot? *