Qwan ki Do si Oamenii

 

 

Habar nu am cum sa concep acest articol in asa fel incat sa transmit prin el ceva ce de mult imi doream sa fac, dar sper sa fiti indulgenti cu mine.

 

Practic aceasta Arta Martiala de ceva timp (mai multi ani) si pe parcurs am schimbat 2 cluburi. Sincer nici nu as putea spune ca am schimbat deoarece instructorul actualului club de care apartin este un practicant venit din fostul club din care am facut parte. Asa ca am avut acelasi profesor si am primit cam aceleasi lectii, impartasim aceleasi idei si principii.

Acuma sincer nu mi-am batut capul cu ideea despre care vreau sa scriu aici pentru ca nu era cazul, dar m-am lovit de ea intr-o zi si mi-a dat de gandit pentru ceva timp.

 

Intr-o zi m-am intalnit cu o fosta colega de liceu si am stat la cafea si multe povesti. La un moment dat ea mi-a spus ca a avut ceva probleme minore legate de o depresie, pentru care a gasit un remediu prin relaxare si se aratase foarte interesata sa afle parerea mea despre partea cu energiile. I-am zis ca este o idee buna si i-am recomandat Tham The-ul din Qwan Ki Do pentru ca am incredere in el.

 

Dupa care mi-a pus intrebarea capcana: ce rol a avut Qwan Ki Do-ul in dezvoltarea ta personala?

Sincer va spun ca nu ma gandisem nici macar o secunda pana in ziua respectiva la asa ceva.

 

Dar fara nici o ezitare am raspuns din senin:

 

“Nici una.

Nu Qwan Ki Do-ul a avut un rol in viata mea ci omul, instructorul care a fost in fata mea tot timpul, care mi-a predat aceasta arta martiala complexa”.

 

Cam acesta a fost raspunsul meu spontan si sincer la aceasta intrebare.

 

Si da, cred cu tarie ca aceasta arta martiala nu este frumoasa numai prin ceea ce este, ci datorita oamenilor care o predau. Este frumoasa datorita maestrului fondator care la fiecare stagiu vine cu cel mai mare zambet din lume, iti explica si iti arata orice cu atata pasiune si daruire incat te captiveaza de fiecare data.

 

Oamenii/instructorii cluburilor sunt cei care demonstreaza cat de frumoasa este aceasta arata martiala prin educatia si prestatia lor in fata elevilor, indiferent daca este in sala sau la competitii.

 

Multumesc enorm primului instructor pe care l-am avut, pentru ca tot ce stiu in mare parte se datoreaza invataturilor primite de la el, si nu cred ca sunt singurul care ii multumeste pentru aceste lucruri. El a fost cel care mi-a aratat si demonstrat frumusetea Qwan Ki Do-ului. Datorita lui am evoluat in multe privinte, mai cu seama in bun simt fata de cei mai mari ca mine, de cei care au mai multa vechime in sala decat si cei cu grade mai mari decat mine dar si fata de restul practicantilor.

 

Qwan Ki Do-ul este o unealta, nu este o secta sau religie dupa care se duc toti, este o unealta care daca este folosita de un om echilibrat atrage la randul sau alti oameni, pe care ii va construi la fel ca el sau mai buni decat el, printr-o educatie reciproca.

 

Oamenii construiesc oameni.

 

Nu uitati, insa, ca cei din fata voastra SUNT exemple de urmat pentru voi sau NU, iar in functie de cum este instructorul asa este si imaginea Qwan Ki Do-ului in club, in Romani, in toata lumea. Qwan Ki Do -ul nu este doar un tablou, un sport,  o imagine sau impresie si atat, Qwan Ki Do-ul este tot ceea ce instructorii ofera elevilor.

 

Fiecare aparitie, gest, vorba, urlet, reactie, vestimentatie, comportamentul tau ca om si instructor in fata lor arata ce este Qwan Ki Do-ul.

 

Ca exemplu extern, vazusem cu cateva zile in urma un instructor de box care venise si preda in fata copiilor in blugi si tricou. Ce reprezenta boxul pentru el si cum il transmitea celor din sala???

 

Astfel, pentru fiecare practicant sau fost practicant, Qwan Ki Do-ul reprezinta imaginea creata de instructorul care l-a avut.

 

Comportamentul fiecarui practicant poate fi influentat de colegii sai, care la randul lor manifesta un comportament prin imaginea creata de ceea ce au vazut ei in instructor.

 

Ca final al acestei idei personale, nu tin decat sa multumesc instructorilor pe care i-am avut si ii am, pentru masura in care m-au modelat cu aceasta unealta numita “Qwan Ki Do”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esti bot? *

7 − two =