Ce fac bun si ce fac rau legumele

Legumele ca aliment pentru mancare sanatoasa

Ce fac bun:

 

-100g de sfecla rosie fiarta in alimentatie contine jumatate din doza zilnica de acid folic necesara unui adult

-3 morcovi crruzi pe zi in alimentatie amelioreaza problemele de constipatie prin aportul crescut de fibre

-100g fasole rosie aduc 15% din necesarul de proteine al unui adult si 33% din ratia zilnica de fibre.

-120g soia asigura 15% din nevoia zilnica de calciu si 25% din ratia de proteine a unui adult

-5 ciuperci pe zi in alimentatie aduc 50% din ratia de cupru

-100g dovlecei la vapori contin 50% din ratia zilnica de vitamina c

-100g brocoli contine 2 mg Fe,adica 25% din nevoia zilnica,si au calciu cat un pahar de lapte.

Ce fac rau:

 

-continutul bogat in fibre insolubile poate irita peretii tubului digestiv,cantitati mari de legume crude putand duce la balonari si chiar diaree.

-cartofii germinati sau cu coaja verde dau probleme gastro-intestinale

-un consum excesiv de morcov duce la formarea unor depozite de beta-caroten sub piele care dau o culoare galbena.

-fasolea, mazarea si lintea contin proteine numite lectine,care trebuie sa fie bine fierte,altfel determina diaree ,indigestie

-ciupercile de padure pot contine substante toxice care afecteaza inima,ficatul si rinichii

-amidonul din cartofi se absoarbe foarte repede in sange,deci cartofii ingrasa indiferent de tratamentul termic prin care trec.

-fibrele din legume scad viteza de absorbtie a carbohidratilor.Prin fierbere celuloza este distrusa,de aceea amidonul din legume fierte se absoarbe mai repede si acestea ingrasa mai mult decat varianta cruda.

-sucul de legume nu contine celuloza deci ingrasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esti bot? *